Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Itt a vége!

2008.02.13

Itt a vége!

 

 

 

 Február 10-én az Egyiptom-Kamerun fináléval véget ért a 26. Afrikai Nemzetek Kupája. A döntő pedig jobb meccset hozott, mint várni lehetett, bár sok gól éppen nem esett...

 Az egész találkozón, így az első félidőben is inkább Egyiptom, a címvédő uralta a játékot. A Fáraók részéről először Hosny Abd Rabou szabadrúgásból, majd Sayed Moawad egy ballábas lövésből, Mohamed Abou Treika pedig jobbal, messziről próbált meg gólt elérni, ám Idriss Kameni mindháromszor szép vetődéssel védett. Kamerun először szintén szabadrúgásból veszélyeztetett, ám Geremi próbálkozását Essam El-Hadary kollégájáhozz hasonló magabiztossággal hárította. Mindez nem is csoda, véleményem szerint Afrika két kimagaslóan legjobb kapusáról van szó. Szűk húsz perc elteltével az addigi legnagyobb helyzetet hagyta kihasználatlanul az egyiptomi Emad Motaeb, mikor az Amr Zaki által lefejelt labdát tíz méterről, oldalról Kamenibe vágta (a kipattanót Abou Treika kapásból kevéssel fölé lőtte). Majd Samuel Eto’o, a kameruniak gólrekordere kapott szép indítást, a Shady Mohamed becsapása utáni lövése azonban keresztbe elment a kapu előtt. A 36. minutumban Ahmed Hassan pazarul ugratta ki Motaebet, aki ezúttal még nagyobb ziccerben bikázott Kamenibe. Zaki távoli szabadrúgása volt a félidő utolsó érdemleges mozzanata, ám mivel az fölé ment, 0:0-lal vonultak pihenni a csapatok.

 Továbbra is szinte csak Egyiptom előtt adódtak lehetőségek, az 51. percben például Zaki éles szögből próbálkozott bevenni a kameruni kaput, ám Kameni résen volt, majd egy szögletet középre bólintottak ki a Szelidíthetetlen Ororszlánok, Hosny lövése viszont nem igazán okozott gondott a kapusnak. A 61. percben Hosny kapufát fejelt, majd eljött az első gólt hozó 77. minutum. Ekkor Hassan pontatlan indítását Rigobert Song, a kameruni csapatkapitány könnyedén lefülelte, ám aztán felszabadítás helyett könnyelműsködni kezdett, a rátámadó Mohamed Zidan meg leszerelte a tizenhatosnál, középre gurított, a teljesen üresen érkező Abou Treika pedig a kivetődő Kameni keze alatt a rövid alsó sarokba passzolt. Innentől érthetően Kamerun támadott, s Binya hatalmas bedobását El-Hadarynak bizony kapu fölé kellett tolnia, mert bár valószínűleg nem ért bele senki, így volt biztos. Az egyetlen igazi kameruni lehetőséget Stephane Mbia hagyta kihasználatlanul, akinek kiszorított helyzetből leadott lövését szintén a hálóőr védte. Több gól nem esett, Egyiptom 1:0-ás sikerével megvédte címét – mindössze harmadik válogatottként képesnek léve erre. Szövetségi kapitányuk, Hassan Shehata meg csak a második edző a történelemben, aki ezt a bravúrt véghezvitte.

 Az ünnepélyes díjátadón megtudtuk, az afrikai szövetség a döntő legjobbjának Abou Treikát, a torna legjobbjának Hosnyt választotta. Majd sok-sok dob hangjára egy kislány érkezett meg a trófeával, amit nemsokára Ahmed Hassan egyiptomi csapatkapitány a levegőbe is emelt, véglegesítve ezzel, hogy a Fáraók a 2008-as Afrikai Nemzetek Kupáján megvédték két évvel korábban, hazai földön elhódított címüket, s immáron hatodszor lettek a fekete kontinens legjobbjai.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.