Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eb-meccsriport 5.

2008.06.12

Eb-meccsriport 5. - június 11.

 Csehország és Portugália egyaránt megnyerte első meccsét az A csoportban, így genfi, egymás elleni ütközetükre úgy készültek, hogy tudták: aki győz, minden valószínűség szerint továbbjut.
 A portugálok birtokolták többet a labdát, ám védelmük sokkal ingatagabb volt, mint nyitómeccsükön. A csehek támadójátéka, mely ezúttal Koller helyett Barosra épült viszont fejlődött a Svájc elleni győzelmük óta. Az 5. percben Cristiano Ronaldo és Nuno Gomes kényszerítőjét Petr Cech, a csehek kapusa akadályozta meg, ám a labda Deco elé került, aki valahogy bepasszírozta azt a kapuba, vezetéshez juttatva Portugáliát. A csehek azonban a 17. minutumban egyenlítettek: Jaroslav Plasil szögletét Libor Sionko előrevetődve fejelte a hálóba. A félidő maradék részében láthattunk négy mérsékelten veszélyes távoli lövést portugál oldalon (hármat C.Ronaldótól, egyet Decótól), közben azonban Csehország egy újabb szögletet követően Sionko révén akár vezetést is szerezhetett volna. A második félidőben kisebb-nagyobb helyzetek maradtak kihasználatlanul mindkét oldalon, majd a 63. percben - Joao Moutinho és Deco nagyszerű passzait követően – C.Ronaldo a hosszú sarokba lőtt. Sionko fejesét védte Ricardo kapus. A 91. minutumban Deco szöktette nagyszerűen C.Ronaldót, aki önzetlenül Quaresmát játszotta meg; a Porto szélsője az üred kapuba gurított. 3:1-es győzelmükkel a portugálok továbbjutottak.
 
 Basel pályáján, zuhogó, helyenként ömlő, majd végül elálló esőben feszült egymásnak az első találkozóján egyaránt vereséget szenvedő Svájc és Törökország.

 Először csak csúszott a pálya: jöttek szép számmal a távoli lövések, a kapusok azonban állták a sarat (szó szerint). Majd már meg is állt nem ritkán a labda a tócsákban, s ez egyértelműen a kevésbé technikás, ám annál inkább küzdő szellemű és alkazmazkodóképes svájciaknak kedvezett; ők is szerezték meg a vezetést a 32. percben, amikor Eren Derdiyok elvitte a labdát Volkan Demirel kapus mellett, s bár begurítása egy helyütt megállt a vízben, Hakan Yakin azért két méterről az üres kapuba passzolt. Nem sikerült azonban ez neki pár perccel később, a levegőből, pedig akkor is csak az üres kapuval állt szemben. A törökök (igaz, émg 0:0-nál) kapufáig jutottak: Nihat Kahveci szabadrúgását Diego Benaglio svájci hálóőr Arda Turan fejére paskolt, innen került a bogyó az oldalsó lécre. A második játékrészre elállt (legalábbis alábbhagyott) a zivatar, a korszerű pálya ismét csak csúszott, a török válogatott meg átvette az irányítást, s az 57. percben a Nihat beívelését befejelő csere, Semih Sentürk révén egyenlített is. Ettől fogva lüktető, végtelenül izgalmas volt a mérkőzés, hisz mindkét csapatnak rossz eredmény lett volna a döntetlen. Helyzete akadt a törököknek is, Nihat centikkel maradt le Tuncay Sanli beadásáról, a meccslabda azonban a svájciak előtt adódott, mikor négy hazai támadó vezetett mintaszerű kontrát egy védő ellenében, majd Yakin lövését védte végül nagy bravúrral Volkan. Ez a kihagyott ziccer pedig megbosszulta magát, hiszen a 92. percben Arda cselezett balról befelé, jobblábas lövése Patrick Mülleren felperdült és védhetetlenül vágódott a felső sarokba, ezzel Fatih Terim emberei megnyerték a meccset. Összsségében elmondható, hogy a nagyobb tudású csapat győzött – a látottak alapján azonban nem teljesen megérdemelten.

Portugália- Csehország 3:1
Svájc-Törökország 1:2

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.